17 неверојатни илустрации за најчестите и најретките фобии

Kyle Simmons 30-07-2023
Kyle Simmons

Ако за да ги излечиме нашите стравови, треба да се соочиме со нив на најфронтален и најдиректен можен начин, токму тоа одлучи да го направи американскиот илустратор Шон Кос - со пенкало и мастило. Ако психоанализата сугерира дека се соочуваме со нашите фобии зборувајќи за нив, Кос го направи тоа со цртање на овие стравови.

Почестите стравови, како што се клаустрофобија, арахнофобија и агорафобија, се мешаат во неговите цртежи со поретки стравови, како на пр. аихмофобија, тафофобија и филофобија, за кои повеќето од нас не би можеле веднаш да кажат што значат. Затоа што е можно да се откријат такви значења подолу, преку цртежите на Кос – и можеби дури и да се дијагностицираат стравовите што ги чувствувавме, но дека не го знаевме името. За хипохондриците тоа е полна чинија – опширно мени на стравови, совршено илустрирано, за да можат да се идентификуваат.

1. Агорафобија (страв од отворени простори или гужви)

2. Арахнофобија (страв од пајаци)

3. Атазагорафобија (страв да не бидеме заборавени или напуштени)

4. Херофобија (страв од среќа)

Исто така види: Луѓето се воодушевени од Фредерик, најубавиот коњ на светот

5. Хронофобија (страв од времето и текот на времето)

6. Клаустрофобија (страв од затворени места)

7. Кулрофобија (страв од кловнови)

8. Еклезиофобија (страв од црква)

9. Еизотрофобија (страв одогледала)

10. Епистемофобија (страв од знаење)

11. Некрофобија (страв од трупови и мртви работи)

12. Никтофобија (страв од темнина)

13. Филофобија (страв од заљубување)

14. Скопофобија (страв од гледање)

15. Тафофобија (страв да не биде жив закопан)

Исто така види: Неверојатна серија фотографии прикажува мажи како ги скротуваат хиените

16. Токофобија (страв од бременост и породување)

17. Трипанофобија (страв од инјекции)

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.