Малиот, но жестоко оспоруван остров во езерото Викторија, Африка

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Тоа е многу мало, можеби ситно, опкружено со многу сино море и богато со риби, кои мора да претставуваат волумен поголем од 131 жител. За оние кои гледаат од далеку, Островот Мигинго , во езерото Викторија - Источна Африка - е безвреден, но просторот е постојана причина за борба меѓу две соседни земји: Кенија и Уганда . Секој ги дава своите соодветни барања за поседување територија, тврдејќи дека островот припаѓа на негова страна. Тензијата се шири и кај рибарите, кои треба да најдат начин да го споделат просторот, да ги гарантираат нивните права и нивните приходи на крајот на месецот.

Целиот овој спор започна во 2009 година, кога пиратите почнаа да го ограбуваат локалното стоки, како што се пари, мотори за чамци и, се разбира, рибата од Костур - главниот протагонист на целата напнатост, бидејќи доаѓаат од реката Нил и се многу вредни во регионот. Според картата, островот е минимално дел од границата со Кенија, додека на приближно 500 метри од островот се водите на Уганда. И покрај тоа, полицијата бара Кенијците да имаат дозвола за риболов во областа и внимателно ја следи ситуацијата.

По постигнувањето договор, на Кенијците им беше дозволено да ловат риба, додека на властите во Уганда им беше дозволен пристап. храна и медицински материјали на новите пријатели. Исто така, за управување со можни конфликти, создадена е неутрална единица за управување,кој е дел од инфраструктурата на островот од 2.000 квадратни метри, со кабини, пет барови, салон за убавина, аптека, како и неколку хотели и бројни бордели. Откако беше воспоставен мирот, Мигинго стана просперитетен трговски центар. 3>

Исто така види: Инфографик покажува што можеме да купиме со 1 долар во различни земји во светот

Исто така види: Мери Остин живееше со Фреди Меркјури шест години и ја инспирираше „Љубовта на мојот живот“

>

Сите фотографии © Andrew Mcleish

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.