Транс, цис, небинарни: ги наведуваме главните прашања за родовиот идентитет

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

И покрај тоа што растеше во последниве години, дебатата за родовиот идентитет сè уште е опкружена со многу дезинформации. Една од најчестите заблуди е идејата дека само транс луѓето имаат родов идентитет, а всушност секој го изведува на некој начин.

Колку повеќе луѓето зборуваат за родот и начините на кои е можно да се идентификуваат со него, толку повеќе луѓето кои отстапуваат од културните стандарди ги разбираат неговите специфичности и барања. Дебатата сè уште може да ги ублажи конфликтите дома, на работа и на јавниот простор, покрај тоа што ќе придонесе за деконструкција на фиксираните, нефер и стереотипни улоги што мажите и жените имаат тенденција да ги имаат во општеството, балансирајќи ги односите на моќта.

– По 28 години, СЗО повеќе не ја смета транссексуалноста како ментално растројство

Исто така види: Мајмун ја украл камерата на фотографот и се фотографира себеси

За да го олесниме учеството на сите во оваа дискусија и да ги решиме сите сомнежи, ги објаснуваме основните концепти на оваа тема, вклучувајќи ги и номенклатурите.

Што е пол?

Спротивно на она што може да се мисли, полот не се одредува биолошки, туку социјално. Во хегемонистичката западна култура обележана со бинаризми, ова, во повеќето случаи, се однесува на дефиницијата за тоа што значи да се биде маж и жена, претставување на женското и машкото.

– Што е сексизам и зошто е закана за родовата еднаквост

Споредброшура „Упатства за родовиот идентитет: концепти и термини“ развиена за унифициран здравствен систем (СУС), гениталиите и хромозомите не се важни при одредувањето на полот, само „самоперцепцијата и начинот на кој личноста се изразува себеси социјално“. Тоа е културна конструкција која ги дели луѓето во мали кутии и бара јавни улоги според секоја од нив.

Што е родов идентитет?

родовиот идентитет се однесува на полот со кој лицето се идентификува. Тоа е исклучително лично искуство и може или не може да се совпадне со полот што и е доделен при раѓањето, односно без оглед на гениталиите и другите анатомски аспекти.

– Трансродовата римска царица погодно избришана од историјата

Тоа е исто така поврзано со личниот поим за телото на поединецот, кој може да избере да го промени својот изглед, начин на кој се прикажува општеството и трансформирање на одредени телесни функции користејќи хируршки и медицински методи, на пример.

Сега кога се запознавте со темата, да одиме на значењата на некои важни поими.

– Cisgender: Лице кое се идентификува со полот што му е доделен при раѓањето, родовиот идентитет на оваа личност одговара на она што конвенционално се нарекува биолошки пол (што е исто така толкување, но тоа етема за друг пост).

– Трансродови: Секој што се идентификува со пол различен од оној назначен при раѓање. Во овој случај, родовиот идентитет не одговара на вашиот биолошки пол.

– 5 транс жени кои направија разлика во ЛГБТКИА борбата +

– Транссексуалка: Вклучена е во трансродовата група. Тоа е лице кое исто така не се идентификува со полот што му е доделен при раѓањето и се подложува на транзиција, без разлика дали е хормонална или хируршка, за да личи на својот родов идентитет. Според водичот „Упатства за родовиот идентитет: концепти и термини“ на СУС, транссексуалец е „секое лице кое тврди дека е социјално и правно признавање како“ полот со кој се поистоветува.

– Небинарно: Некој кој не се идентификува со бинарна идеја за пол, сумирана само од маж и жена. Тоа е личност чиј родов идентитет може да се вклопи со претставите поврзани и со мажи и со жени или да не се совпаѓа со ниту еден од нив.

– Олимпијада: нараторот користи неутрална заменка во емитувањето и станува вирална според идентитетот на спортистот

– Агендер: Луѓе кои не се идентификуваат со ниту еден пол. Може да се дефинираат како дел од трансродовата и/или небинарната група, исто така.

– Интерсексуалец: Луѓе кои се родени со анатомска состојба чии органиРепродуктивните, хормоналните, генетските или сексуалните фактори отстапуваат од нормативните стандарди на хегемоничното и бинарното разбирање на биолошкиот пол. Во минатото, тие се нарекувале хермафродити, термин со предрасуди што се користел само за опишување на нечовечки видови кои имаат повеќе од еден репродуктивен систем.

– Родова течност : Нечиј идентитет тече низ родовите, транзитирајќи помеѓу машки, женски или неутрален. Оваа промена меѓу половите се случува во различни временски периоди, односно може да биде со години или дури и во ист ден. Тоа е личност која исто така може да се идентификува со повеќе од еден пол во исто време.

– Квир: Термин кој се однесува на ЛГБТКИА+ групите кои не се во согласност со половите и сексуалните норми. Порано се користеше како навреда (значеше „чудно“, „чудно“) за заедницата, беше повторно присвоено од неа, користено за реафирмирање на политичка позиција.

– Трансвестит : Луѓе на кои при раѓањето им бил доделен машки род, но живеат конструкција од женски род. Тие може или не може да се идентификуваат како трет пол и можеби не мора да сакаат да ги менуваат карактеристиките на нивното тело.

Исто така види: Вокалистот на Iron Maiden Брус Дикинсон е професионален пилот и управува со авионот на бендот

– Врховниот одлучува дека СУС ќе мора да го почитува родовиот идентитет; измерете ги придобивките трансродовите пациенти

– Социјално име: Тоа е името што травеститите, трансродовите мажи и жени можат да го користат, според нивнитеродови идентитети, да се појават и да се идентификуваат додека нивната граѓанска евиденција сè уште не е променета.

Родовиот идентитет нема никаква врска со сексуалната ориентација

За да се избегне сомнеж, вреди да се запамети дека родов идентитет и сексуалната ориентација не се иста работа, па дури и зависни една од друга. Сексуалната ориентација не е ништо повеќе од романтична и сексуална привлечност што човекот ја чувствува кон некого.

Транс мажите кои ги привлекуваат само жени се стрејт. Транс жените кои ги привлекуваат само жени се лезбејки. Транс мажите и жените кои ги привлекуваат и мажи и жени се бисексуалци.

Најважното нешто што треба да се запамети е дека исто како што е погрешно да се претпостави дека луѓето се природно цисродови, исто така е неточно да се претпостави дека сите се стрејт.

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.