Цветовите од бамбус кои се појавуваат на секои 100 години го исполнија овој јапонски парк

Kyle Simmons 09-07-2023
Kyle Simmons

Ништо не е поинтригантно и пофасцинантно од мистериозните феномени на природата, кои можат да се видат насекаде – како кај бамбусите. Бамбусот е најбрзо растечкото растение на планетата и може да порасне до 10 сантиметри во еден ден (некои видови растат по милиметар на секои 2 минути). Од друга страна, кога станува збор за изгледот на неговите цвеќиња, бамбусот е едно од најбавните растенија што постојат, и потребни се меѓу 60 и 130 години за да процвета првиот цвет - поради што паркот Санкеиен во Јокохама, Јапонија, има прими голем број посетители: по околу 90 години, неговите бамбуси повторно процветаа.

Последниот таков цвет се појави во паркот во 1928 година, а аџилакот на посетители гледа огромно значење во она што се случи, поради неговата реткост, а со тоа и убавина - како искуство кое повеќето веројатно ќе го доживеат само еднаш.

доцнењето во цветањето на бамбусот сè уште е генерално мистерија, како и многу други работи во природата. Цветовите од бамбус се дискретни и мали, но нивната љубопитна и парадоксална врска со времето е нивната главна атракција - нешто слично како и самиот живот, и на тој начин почнуваме да ја разбираме длабоката врска на Јапонците со една ваква убава појава.

Исто така види: Иконските „слики“ од НЛО се продаваат за илјадници долари на аукција

Паркот, во Јокохама

© фотографии: обелоденување

Исто така види: Индијци или домородци: кој е правилниот начин да се однесуваат на оригиналните народи и зошто

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.