Виола де корито: традиционалниот инструмент на Мато Гросо кој е национално наследство

Kyle Simmons 25-07-2023
Kyle Simmons

Повеќе од едноставно музички инструмент, виолата де кочо е вистински симбол, елемент на историјата и меморијата на Бразил и признато и наведено нематеријално национално наследство. Од неговото производство до неговиот звук и одлучувачки елемент на идентитетот на регионите Мато Гросо и Мато Гросо до Сул, виолата де кочо дојде од Португалија, но доби нови материјали и нови начини на производство, како и оригинален начин на постоење. свиреше и, на тој начин, стана типично локален инструмент: длабоко бразилски инструмент.

Виолата де кочо дојде од Португалија за да се прилагоди на националниот и пантанал стил © IPHAN/Reproduction

Исто така види: Водичот ги идентификува светулките според обликот и времетраењето на светлата

Инструментот меша цревни или риболовни жици со метални жици од гитара © IPHAN/Reproduction

-Акустичниот инструмент емитува изненадувачки звук што изгледа да потекнува од дигитален синтисајзер

Името доаѓа од техниката на производство, слично на правење корито, контејнер што се користи за ставање храна за животни: и двата се издлабени од парче цврсто дрво. За да се направи виолата, дрвото се „ископа“ додека не се формира празнина како футрола за гитара, која потоа се покрива и ги прима другите делови од инструментот. Се верува дека инструментот дошол во регионот од Сао Паоло со експедициите на bandeirante, а записите за употребата на виола де кочо во централно-западниот дел на земјата датираат одсредината на деветнаесеттиот век, на традиционални фестивали, како и во пантанал ритми и стилови како што се куруру и сирири.

Виолата е издлабена директно од масивно стебло © IPHAN/Reproduction

Исто така види: Ретки фотографии ја документираат љубовта на Фреди Меркјури и неговото момче во последните години од животот на уметникот

Некои верзии на виолата имаат дупка на врвот © Wikimedia Commons

-Moraes Moreira: големината на бразилската музика во мерка на неговата гитара и нејзините песни

Во 2005 година, Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional (IPHAN) не само што ја препозна виолата како национално нематеријално наследство, туку подготви и интересно досие, раскажувајќи ја историјата на инструментот и неговите техники на производство. Според извештаите, за телото се користат дрва како Ксимбува и Сара, додека за врвот најмногу се препорачува коренот Figueira Branca – во останатите парчиња се користи кедар. Жицата традиционално имаше три цревни жици и метална обвивка како гитари, но во денешно време цревата се заменуваат со рибарска жица.

-Гитарата на Курт Кобејн се продава како најскапа гитара во светската историја за политички причини

Инструментот порано се правел со мала дупка во средината на горниот дел, но за да се спречат пајаците и другите животни да влезат во виолата и да му наштетат на нејзиниот звук, денес е нормално да се најде нови инструменти кои не ја носат дупката. Процесот на наведување и претворање на виола де кочо во наследство се одвиваше како средство заспасување, валоризација и зачувување на култура загрозена, не само од текот на времето, туку и од обидот за нејзино снимање. Неколку години претходно, еден кујански музички научник го регистрираше заштитниот знак „Viola de Cocho“ на INPI: серија мобилизации и протести, сепак, ја откажаа регистрацијата и го забрзаа процесот на препознавање и наведување на овој симбол – музички, естетски , споменик, историски - од централно-западниот регион на Бразил.

Виолата де кочо може да биде едноставна или украсена со печатено дрво © Wikimedia Commons

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.