Запознајте ги деталите за бразилскиот птеросаур кој живеел таму каде што денес е Чапада до Арарипе

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Сместена на границата на државите Сеара, Пернамбуко и Пјауи, Чапада до Арарипе е едно од најбогатите археолошки локалитети во Бразил. И ако денес ова место е дом на повеќе од 300 видови птици, 90 цицачи, 70 влекачи и 24 водоземци, пред повеќе од 100 милиони години оваа форма била „адреса“ на птеросаурус неодамна идентификуван од научниците како еден од многуте жители. регионот во минатото. И покрај тоа што не е мерено ниту еден метар во висина, животното имало повеќе од три метри распон на крилјата и огромен гребен на главата што веројатно служел како визуелна комуникација за видот со цел да се поттикне парењето.

Илустрација на Јулија Д'Оливеира која го претставува откриениот Птеросаур © Wikimedia Commons

-Неверојатниот целосен фосил од диносаурус кој беше спасен од трговија

Новиот Идентификувано животно го ажурира семејното стебло на видот, исто така пронајдено во фосили од други места на планетата како Кина, Шпанија и Мароко, и беше именувано Kariridraco dianae . Името ја меша референцата за домородната етничка група Карири, по потекло од регионот Арарипе, со латинскиот збор „драко“, што значи „змеј“. Студијата наведува дека животното веројатно се хранело со овошје и мали животни, во слична навика за јадење како и чапјите денес, и немало заби. Во прилог на изобилството на својата фауна и флора, Chapada го прави тоаАрарипе е познат по големото количество пронајдени фосили.

Детали за проучувани делови од фосилите на животното © Acta Paleontologica Polonica

-Canyons do Јужен Бразил е на пат да стане светско наследство

Исто така види: Ова се последните фотографии на Курт Кобејн пред да си го одземе животот

Вреди да се повтори дека птеросаурусите не се диносауруси, туку животни кои имаат заеднички предок со огромните влекачи од минатото. Иако веројатно биле првите крилести животни кои го освоиле небото, пред околу 80 милиони години и пред птиците, тие не оставиле директни претставници во денешната фауна по нивното истребување, пред околу 65 милиони години - модерните птици. се потомци на диносаурусите. Друг примерок на птеросаурус, исто така, неодамна беше пронајден во Бразил и именуван Tupandactylus navigans.

Друг дел од коските пронајдени во Арарипе © Acta Paleontologica Polonica

-Разберете го спорот меѓу Бразил и Германија околу фосилот на диносаурусот Убирахара

Откритието може да помогне и во проучувањето на еволуцијата на растенијата, цвеќињата и плодовите, бидејќи Kariridraco dianae шират семиња хранејќи се низ регионот преку нивните измет и можеби директно помогнале во формирањето на сегашната флора. Најновата студија беше објавена во списанието Acta Paleontologica Polonica и беше спроведена во партнерство помеѓу истражувачи од Unipampa (Universidade Federaldo Pampa, во Рио Гранде до Сул), UFRGS (Федерален универзитет во Рио Гранде до Сул) и Националниот музеј, во Рио. Фосилот ќе биде достапен во Палеонтолошкиот музеј во Сантана до Карири, Сеара, блиску до местото каде што е пронајден.

Исто така види: Иконските „слики“ од НЛО се продаваат за илјадници долари на аукција

Поглед од страната на Сеара на дел од Чапада до Арарипе © Wikimedia Commons <4

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.