Агеизам: што е тоа и како се манифестираат предрасудите кон постарите луѓе

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Според Бразилскиот институт за географија и статистика (IBGE), 13% од бразилската популација е над 60 години. Истите податоци укажуваат дека во 2031 година земјата ќе ја формираат повеќе постари луѓе отколку деца. И покрај ова предвидување и сегашниот удел на луѓе во оваа возрасна група веќе е значаен, староста е сè уште тема за која малку се дискутира во Бразил.

Имајќи го тоа на ум, подолу одговараме на главните сомнежи на оваа тема, кои треба да да се третираат со внимание.повеќе свест и грижа за општеството.

– Ново старо: 5 важни промени во начинот на кој се справуваме со староста

Што е стареење?

Агеизмот е дискриминација на луѓето врз основа на старосни стереотипи.

Градизмот е предрасуда кон постарите луѓе. Генерално, тоа се однесува на начин на дискриминација на другите врз основа на стереотипи поврзани со возраста, но главно ги погодува оние кои се веќе постари. Може да се нарече и ејџизам, португалски превод на „ageism“, израз создаден од геронтологот Роберт Батлер во 1969 година.

Дискутирано од 1960-тите во Соединетите Држави, терминот беше преформулиран од страна на Ердман Палмор во 1999 година Во Бразил, и покрај тоа што е малку позната тема, стареењето обично се практикува против луѓе кои сè уште не се ни сметаат за постари. Според извештајот спроведен од Светската здравствена организација со повеќе од 80 илјадилуѓе од 57 земји, 16,8% од Бразилците над 50 години веќе се чувствуваат дискриминирани затоа што стареат.

– Белата коса е политичка и го привлекува вниманието на староста и сексизмот

Исто така види: Како Клеопатра Селена II, ќерка на кралицата на Египет, го обновила сеќавањето на нејзината мајка во новото кралство

Агеизмот може да се манифестира на многу начини, од индивидуални до институционални практики. И сите тие имаат тенденција да се случуваат поинтензивно „во системи каде општеството прифаќа социјална нееднаквост“, вели Ванија Хередија, претседател на одделот за геронтологија на Бразилското здружение за геријатрија и геронтологија (SBGG).

Коментари како „Ти си премногу стар за тоа“ се еден вид на стареење.

Предрасудите често добиваат суптилен лик. Пример е кога постарите луѓе слушаат со „шеговит“ тон коментари како „Премногу си стар за тоа“. Случај на старост се и компаниите кои не вработуваат нови вработени на возраст над 45 години или кои ги обврзуваат луѓето од одредена возраст да се пензионираат, дури и ако тоа не е во нивен интерес. искоментираниот е добронамерниот. Се практикува кога постарото лице е инфантилизирано од членовите на семејството, кои се чини дека се само љубезни. Однесувањето е проблематично бидејќи зад наводната грижа се крие идејата дека личноста веќе нема сопствена проникливост.

– Стари трудници: Ана Радченко се бори со староста софотоесеј „Баби“

„Еден пример е кога и забранував на мајка ми, постара жена, да гледа вести на телевизија, бидејќи сметав дека тоа е „премногу насилно“ за неа. Друго е кога постарата личност оди на лекар и само негувателот зборува: сите симптоми ги опишува некој друг, а постариот не го ни прашува“, коментира психологот Фран Винанди.

Што Дали ефектите од стареењето се однесуваат на жртвите?

Агеизмот влијае на здравјето на своите жртви на многу начини.

Дискриминацијата на возраста на долг рок предизвикува многу проблеми за нејзините жртви. Менталното здравје често е една од најтешко погодените области. Постарите луѓе кои постојано се непочитувани, третирани со презир, нападнати или понижувани имаат поголема веројатност да развијат ниска самодоверба, склоности кон изолација и депресија

Бидејќи тоа придонесува за влошување на општото здравје на личноста, староста е исто така поврзани со рана смрт. Дискриминираните постари лица имаат тенденција да усвојуваат ризично однесување, лошо јадат, претеруваат со алкохол и цигари. На овој начин, недостатокот на здрави навики предизвикува пад на квалитетот на животот.

– Најстариот бодибилдер на светот одеднаш ги гази мачизмот и староста

Но, тоа не застанува тука. Возрасните практики сè уште се поврзани со појавата на хронични нарушувања. Жртвите на овој вид дискриминација може да развијат болести како резултат.кардиоваскуларни и когнитивни оштетувања, со поголем ризик од страдање од артритис или деменција, на пример.

Исто така види: Лансирањето на новата кутија за специјалитети на Nestlé ќе ве полуди

На пристапот до здравјето влијае и возраста. Многу болници и медицински установи ја земаат предвид возраста на пациентите кога одлучуваат дали треба да примаат одредени третмани или не. Според второто издание на Анкетата за стари лица во Бразил, организирана од Сеск Сао Паоло и Фондацијата Персеу Абрамо, 18% од интервјуираните постари лица изјавиле дека веќе биле дискриминирани или малтретирани во здравствена служба.

Зошто се случува стареењето?

Градизмот се случува затоа што постарите луѓе се поврзани со негативни стереотипи.

Дискриминацијата на возраста се јавува затоа што постарите луѓе се поврзани со негативни стереотипи. Стареењето, и покрај тоа што е природен процес, општеството го гледа како нешто лошо, кое го третира како синоним за тага, инвалидитет, зависност и сенилност.

„Стареењето е неумолив процес и носи природно трошење. И ова е погрешно протолкувано како глобална состојба на кревкост и губење на независноста и автономијата. Важно е да се нагласи дека стареењето варира од личност до личност и дека постарите не се сите исти“, вели Ана Лаура Медеирос, геријатар во Универзитетската болница Лауро Вондерли од Федералниот универзитет во Параиба (UFPB) во интервју за UOL. 1>

– А кога ќе остариш? Старо тетовирано и суперстилските луѓе одговараат

Фактот дека повеќето постари луѓе повеќе не работат, исто така, може да придонесе за негативен поглед на оваа фаза од животот. „Во капитализмот, постарите лица можат да ја изгубат својата вредност затоа што не се на пазарот на труд и генерираат приход. Но, од суштинско значење е да не се држиме за етикети и за натурализација на предрасудите“, објаснува Александре да Силва, геронтолог и професор на Медицинскиот факултет во Џундија.

Потребно е да се разбере уште од детството дека стареењето е природен процес.

За борба против стареењето, неопходно е, почнувајќи од дома, да се ажурира предрасудното толкување вкоренето од општеството за тоа што значи стареење. „Децата треба да го разберат процесот на стареење, кој е дел од животот, и потребата за почит. Неопходно е да се промовира знаењето за стареењето и да се зголемат активностите за нивно внесување во општеството“, заклучува Медеирос.

Важно е да се истакне дека секоја дискриминаторска практика, физичка или вербална агресија може да се пријави во Статутот на Постари. Виновниците можат да бидат казнети со парична казна или затвор.

– Седа коса: 4 идеи како да се направи постепена транзиција и да ги преземете сивите

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.