К4: што се знае за дрогата непозната за науката запленета од полицијата во Парана

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Сојузните агенти за приходи заплениле 1,2 кг жолта супстанца набиена и поделена на пет пакувања, во Пинхаис, Парана. Доаѓајќи од Холандија и наменета за Сао Паоло, непознатата дрога би била К4, популарно позната како синтетичка марихуана.

Соединението е формирано од супстанции кои имаат слична реакција, иако 100 пати поинтензивна, со онаа на THC , еден од активните принципи на лековитото растение.

Исто така види: Избор на Hypeness: ги собравме сите номинации на апсолутната кралица на Оскарите, Мерил Стрип

По анализата извршена од повеќекорисничката лабораторија за нуклеарна магнетна резонанца, на Федералниот универзитет во Парана (UFPR), беше идентификуван К4. Резултатот од студијата укажа на „непознат синтетички канабиноид“, бидејќи лекот сè уште нема големи истражувачки извори во научната литература.

К4: што е познато за непознатиот лек на науката запленета од полицијата во Парана

Лабораторискиот извештај, објавен од Федералната полиција до Државната агенција, вели дека „исцрпната анализа на податоците NMR добиени за примерокот и споредбата на нив со литературата , дозволено е да се заклучи дека се работи за супстанца од класата на синтетички канабиноиди. Дополнително, податоците ни овозможија да заклучиме дека се работи за нов синтетички канабиноид, сè уште не е опишан во литературата.“

„Тоа е лек со ефект до 100 пати поголем од оној на конвенционалната марихуана. со голема моќ зависни и деструктивни за организмот. Покрај тоаод неговата поголема зависничка моќ, се издвојуваат два фактори. Првото се должи на неговиот изглед, односно бидејќи лекот е импрегниран во хартија, постои поголема можност да остане незабележан при инспекциите. Вториот се однесува на неговата консумација, што може да се направи подискретно, бидејќи сè што треба да направите е да ставите парче К4 во устата и да ја оставите дрогата да се раствори во вашата плунка“, објаснуваат од советот на Федералната полиција за порталот G1.

Најконзумираната дрога во бразилските затвори

Како се транспортира во течна форма, К4 се прска на парчиња хартија и на тој начин полесно поминува проверка на поправните службеници. Но, со неговата широка дистрибуција, заплените се сè почести.

Според информациите што Граѓанската полиција ги достави до Г1, „К4 сам по себе не е дрога, туку е форма на производство во која се манипулира со наркотикот во течна форма и, последователно, наведената супстанција завршува импрегнирана во хартија. Потеклото на неговото откритие започна со синтетичка марихуана и, во моментов, нејзиното производство ги опфаќа сите видови дроги.“ во државата Сао Паоло, заплените на К4 вртоглаво пораснале во затворите во регионот Президент Пруденте помеѓу 2019 и 2020 година.

Исто така види: Viviparity: Фасцинантен феномен на „зомби“ овошје и зеленчук што „раѓаат“

Во 2019 година, местото имаше вкупно 41 заплена, 35 созатвореници посетители и 6 во кореспонденција. Следната година, бројот скокна на повеќе од 500%, искачувајќи се на 259 заплени.

На почетокот на септември 2021 година, агентите за јавна безбедност во Казнено-поправниот дом на Uberlândia I, во Триангуло Минеиро, запленија вкупно 647 фракции на К4. Наркотикот бил оставен во затворското одделение од Поштата, адресиран до тројца притвореници.

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.