Дип веб: повеќе од дрога или оружје, информациите се одличен производ во длабочините на интернетот

Kyle Simmons 23-06-2023
Kyle Simmons

Иако интернетот посредува во поголемиот дел од нашите секојдневни активности, вистината е дека голем дел од мрежата е таен, анонимен и опасен. Експертите тврдат дека, во денешно време, таканаречениот Deep Web претставува 90% од целиот светски интернет. Како и океаните за повеќето од нас кои само нуркаат од бреговите, така и најголемиот дел од интернетот е скриен. Но, наместо огромниот живот што го штити дното на морето, на Deep Web она што најмногу го гледате се нелегални активности.

Продажбата на информации се движи 90% од Интернет; повеќето од нас дури и не пристапуваат до тој дел

-Дознајте што Google знае за вас и научете како да пристапите до него

Исто така види: Суперсонично: Кинезите создаваат економичен авион девет пати побрз од звукот

Нејзината првична цел, сепак , беше поинаква: идејата беше да се гарантира можноста за сурфање на мрежата анонимно, без вашите лични податоци да бидат пристапени и трансформирани во оружје или производи. Она што се случува денес, сепак, е токму она што сакавме да го избегнеме. Не е изненадувачки што, покрај вообичаените нелегални продажби понудени во оваа „длабока мрежа“ - како што се пиштоли, дрога, пиратски софтвер и повеќе -, најпопуларната трговија во целиот Deep Веб денес е еден од информациите .

Графикон на англиски кој ги прикажува главните производи на Deep Web, вклучително и малициозен софтвер

-Поранешен извршен директор го обвини Твитер за „залажување на светот“.приватност

Податоците за темата се собрани од Privacy Affairs и други анализи и составени во извештај на веб-страницата Magnet , покажувајќи, на пример, дека најголемиот дел од продажбата на Deep Web се врти околу упатства за тоа како да се вршат незаконски активности – како што се измами на финансиски институции, веб-локации или дури и против луѓе. Неограничениот пристап до платформите за содржина, како што се Netflix , Amazon или HBO , исто така претставуваат дел од Deep Web .

Личните информации, вклучувајќи пристап до лозинки и платформи, се голем дел од нелегалниот пазар

-„Заспаните џинови“ оставаат анонимност и ги предизвикуваат теориите на заговор

Според извештајот, алатките за извршување или подобрување на шеми и измами, како што се шаблони на веб-локации кои можат да имитираат платформи за да добијат пари или информации, се продаваат по скромни цени, за околу 300 R$ во просек . Пакети за пристап до лични податоци, како што се имиња, телефонски броеви, е-пошта и документи, се нудат и за вредности околу 50 R$.

Екран за малициозен софтвер со порака до Бил Гејтс : услугите како оваа чинат илјадници долари

-Првиот компјутерски вирус се појави дури и пред интернетот; разберете

Исто така види: Мелиса соработува со Stranger Things за да ја прослави новата сезона на серијата

Не случајно, најскапите производи се малициозен софтвер , софтвер создаден намерно дапредизвикуваат оштетување на компјутерите или дозволуваат пристап до лични мрежи, платформи и услуги – продадени за до 5.500 долари, што е еднакво на речиси 30 илјади реали. Така, јасно е дека Длабоката мрежа е исто така полна со повеќе „вообичаени“ злосторства, но вистината е дека киднапирањето и злоупотребата на информации станаа највредното и најбескрупулозното злато на актуелното време. 3>

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.