Интерактивната мапа покажува како Земјата се променила за 750 милиони години

Kyle Simmons 25-06-2023
Kyle Simmons

Како што е живата планета, Земјата постојано се менува. Меѓутоа, димензијата на вашето време е бескрајно поголема од тоа како го разбираме времето во нашите животи – што не е ништо повеќе од микро миг за животот на планетата. Но, каква била Земјата пред околу 750 милиони години, кога почнале да се појавуваат првите клеточни организми? И во екот на доминацијата на диносаурусите, како изгледала планетата? Нова интерактивна платформа нуди интерактивна мапа која ги прикажува прецизно промените низ кои поминала планетата – од пред 750 милиони години, до вчера, пред 20 милиони години.

Исто така види: Зошто научниците гледаат на DMT, најмоќниот халуциноген познат на науката

Земјата 750 години пред милиони години…

Насловена како Античка Земја, или Тера Антига, платформата е развиена од Иан Вебстер, куратор на веб-страницата Диносаур слики, една од најголемите бази на податоци за диносаурусите на интернет, заедно со палеонтологот Кристофер Скотес. „Зачуден сум што геолозите успеаја да соберат доволно податоци за да можам да лоцирам каде била мојата куќа пред 750 милиони години, па мислев дека и вие би можеле да уживате во неа“, рече Вебстер.

Исто така види: Одоја, Иемања: 16 песни во чест на кралицата на морето

…пред 400 милиони години…

Платформата работи интерактивно, овозможувајќи ви да ја видите планетата во одреден геолошки период, како и да следите како едно место еволуирало во текот на стотици милиони години . Неверојатен пример за информациите што платформата дозволува да ги визуелизира ефактот дека, пред 470 милиони години, Сао Паоло практично се граничи со Ангола. Самиот Вебстер, сепак, се сеќава дека симулациите на текот на времето не се точни, туку приближни. „Во моето тестирање, открив дека резултатите од моделот може значително да се разликуваат. Го избрав овој конкретен модел затоа што е широко цитиран и покрива подолг временски период“, заклучи тој.

…и „вчера“, пред 20 милиони години

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.