По 26 години, Глобо се откажува од истражување на женската голотија, а Глобелеза се појавува облечена во нова вињета

Kyle Simmons 24-07-2023
Kyle Simmons

Пред 26 години, Rede Globo ја претстави „ Globeleza “, музата на карневалот која самбасираше целосно гола на националната телевизија. Секогаш претставен од црнки со скулпторски тела, овој лик секоја година ги дели мислењата и станува се поконтроверзен. Причината за полемиката не може да биде друга: до кога телото на жената – особено црнкињата – би се објективизирало и „комерцијализирало“ како да е една од атракциите на забавата ?

Оваа недела (8) емитувачот ја претстави вињетата на карневалот за 2017 година и ги изненади гледачите покажувајќи ја Глобелеза како облечена во различна облека и сепак е придружена од други танчери. На местото на сликањето на телото кое отсекогаш се користело, Érika Moura – Globeleza од 2015 година – се појави облечена во типична облека што ја претставува забавата во различни региони на земјата, како што се маракату, секира, фрево и бумба- меу-бои.

Исто така види: Раперот кој е роден без вилица најде во музиката канал на изразување и исцелување

Друга новина е тоа што Ерика не само што пееше самба, туку и танцуваше секое од танците што се однесуваа на нејзината облека.

Гледајте:

На страницата Globo на Facebook , каде што е видеото од вињета исто така беше објавено, корисниците на интернет ја пофалија промената и многумина го класифицираа новото држење на станицата како многу репрезентативен напредок за жените.

Исто така види: Сламките за тестенини се речиси совршена алтернатива на металот, хартијата и пластиката.

Изработката на вињетата можете да ја погледнете и подолу:

[youtube_scurl="//www.youtube.com/watch?v=wnrT62855qc"]

Што мислите за промената?

Сите слики: репродукција

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.