Вештачка интелигенција и порнографија: употребата на технологија со содржина за возрасни предизвикува контроверзии

Kyle Simmons 28-06-2023
Kyle Simmons

Ако вештачката интелигенција веќе е способна совршено да создава илустрации, фотографии, текстови и други содржини како да се развиени од човечки суштества, неизбежно ќе дојде до порнографија. Бидејќи, колку и да е вештачка, таа е технологија програмирана од човечки суштества и, покрај невидениот пристап до мислења, вести и информации, огромен дел од она што е достапно на интернет е формирано токму од порнографски материјал. Новите алатки за вештачка интелигенција веќе нудат создавање порнографија од „роботи“, отворајќи профитабилен и контроверзен виртуелен пазар.

Системите за вештачка интелигенција веќе се способни да создаваат секакви содржини - вклучително и порно

-Били Ајлиш вели „порнографијата е срамота“. „Го уништи мозокот“

Исто така види: „Бенедета“ ја раскажува приказната за лезбејските калуѓерки кои мастурбирале пред сликата на Дева Марија

Истражувањето наведува дека помеѓу 13% и 20% од пребарувањата на интернет се направени во потрага по порнографија - затоа, во иста мера до која средбата помеѓу вештачката интелигенција и порнографијата е контроверзна , исто така изгледа неизбежно. Најновиот пријавен пример е Нестабилна дифузија , вештачка интелигенција која генерира содржина со фокус на материјал за „возрасни“ како нејзин диференцијал. Функционирајќи како форум со отворен код, тој е изграден како „сервер посветен на создавање и ширење на NSFW материјал генериран од вештачка интелигенција“, како што вели неговиот канал на Discord .

-Гугл се лансиравештачка интелигенција за идентификување детска порнографија

Во основа, системот го искористи отворениот код на Stable Diffusion , вештачка интелигенција развиена за создавање слики од текстови, прилагодувајќи ја на порнографија - и за овој пазар од милијарди долари. Сепак, контроверзноста не е само во финансиското присвојување на сè уште неизвесна новина: технологијата е способна да генерира реални актови од секаков вид – вклучително и криминален материјал –, порнографски аниме, па дури и т.н. deepfakes , лажна содржина која дигитално ги применува лицето и телото на познатите личности на порнографски фотографии и сцени.

Исто така види: Хиперреалистични цртежи со хемиско пенкало кои изгледаат како фотографии

Најконтроверзната дебата на оваа тема се однесува на контролата на креираната содржина

-„HereAfter AI“ ветува дека ќе можеме да „разговараме“ со мртвите

Серверот наплаќа претплати во различни износи, според пристапите за производство и споделување на генерираните порнографија од вештачка интелигенција и, наводно, веќе има илјадници членови, и се смета за најбрзо растечки канал на Discord . Преку Нестабилна дифузија , корисниците произведоа над 4,37 милиони необјавени материјали, во категории како што се машко порно, женско порно, хентаи, BDSM и повеќе.

-Поранешниот Дизни вели порно индустријата е помалку понижувачка од Холивуд

Оние кои се одговорни за ботот гарантираат дека секојпроизведениот материјал е контролиран и дека само „фиктивна и легална“ содржина се генерира од серверот. Но, меѓу ветувањето и практиката, остануваат отворени многу прашања во однос на правичноста на економските практики, користењето туѓи дела, следењето на содржините, авторските права, како и можните криминални практики.

Употребата на вештачка интелигенција за порнографија може да го олесни создавањето на длабоки фејкови и криминални материјали

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.