Стандарди за убавина: сериозни последици од потрагата по идеализирано тело

Kyle Simmons 29-06-2023
Kyle Simmons

Низ историјата, концептот на убавина стана еден од главните инструменти за контрола што ги користи патријархалното капиталистичко општество . Писателката Наоми Волф тврди дека митот зад она што се смета за убаво се однесува на културна максима која ја ограничува човековата слобода, особено женската слобода. Според овој наратив, ние веруваме дека личноста постигнува успех и среќа само ако исполни одреден стандард на убавина, дури и ако, за тоа, треба да се потчини на специфични и деструктивни животни стилови.

Имајќи го тоа на ум, подолу објаснуваме повеќе за тоа како функционираат стандардите за убавина во пракса и кои се последиците што ги создава непрестајната потрага по идеалното тело.

– Fantasia de Bruna Marquezine во карневалскиот блок генерира дебата за стандардот за убавина

Што е стандард за убавина?

стандардите за убавина се комплети од естетски норми кои сакаат да обликуваат како треба или не треба да бидат телата и изгледот на луѓето . Иако моментално се води голема дебата за важноста на концептот за убавина кој е поразновиден и поинклузивен, се чини дека одредени наметнувања се интензивираат со текот на времето и последиците од потрагата по стандарди за убавина стануваат сè посериозни.

– Стандарди за убавина: односот помеѓу кратката коса и феминизмот

Модните пистиВистината е дека ниту едно тело не е погрешно, а телата навистина се дизајнирани да бидат различни. Тоа е она што не прави единствени. Секое тело е уникатно. Но, како да се започне? Сфаќањето колку вашето тело прави за вас (дали забележавте како ви дозволува да одите, дишете, гушкате, танцувате, работите, одморите?) може да биде ослободителна стратегија! Фокусирајте се на квалитетите на вашето тело и знајте да го цените она што го има, бидејќи тоа ќе ви обезбеди средства за преживување. Донесете одлука да почнете, малку по малку, да го гледате со посочувствителни очи. Вашето тело е ваш дом, тоа е она што е важно“, вели историчарката Аманда Дабес, историчар и истражувач за културно наследство и обичаи за храна, за IACI.

го зајакнува општествено наметнатиот стандард за убавина: бела, слаба, речиси совршена

Ако стандардите се менувале низ историјата (и отсекогаш имале свои регионални варијанти), денес влијанието на социјалните мрежи практично целосно го глобализирало идеализираното форми на естетика . Илјадниците инфлуенсери кои продаваат скулпторски тела и совршени лица придонесуваат за стандардизација на тоа што е убавина.

– Таис Карла објавува фотографија во бикини и бара „пракса“ во разговорот за прифаќање на телото

Во Бразил во 2021 година, фитнес моделот доминира во истражувањето на Инстаграм, но ако социјалната мрежа постоеше во 80-тите, можеби ќе беа слаби жени во стилот на супермодел што ќе ги нападнат мрежите. Овие разлики во стандардот за убавина наметнати од општеството се регионални. Кога ги набљудуваме луѓето од Карен, кои живеат меѓу Тајланд и Бурма, на пример, гледаме дека идеализацијата на убавината кај жените е во долгиот врат, принуден од металните прстени да се истегне колку што е можно повеќе. Колку е поголем вратот, толку жената е поблиску до идеалот за убавина.

Стандардите за убавина варираат од општество до општество, но социјалните мрежи перверзно ги стандардизираат идеите за убавина

Споредбата може да се смета за малку апсурдна, но е крајност за да се идентификува дека стандардот на убавината е конструкција на културата , предмет на промена во секое времевреме. Исто така, важно е да се напомене дека, секаде каде што е преценет, тоа ќе доведе до драстични последици од промени во телото, што може да доведе до незадоволство, болка, болка и проблеми со менталното здравје.

Какви последици да барате идеализирани стандарди за убавина?

Популаризацијата на т.н. идејата дека стандардот на убавина може да се постигне. Драстичните трансформации на крајот стануваат вообичаени и за мажите и за жените, а телото станува предмет за колективно вреднување, наместо метод за изразување чувства и идентитети.

„Постои прекумерна грижа за телото . Не само во однос на пластичните операции, туку и бројот на спортски сали, салони за убавина и аптеки во Бразил е импресивен во споредба со другите земји. Оваа естетска грижа е натурализирана во секојдневниот живот и продолжува да расте“, вели социологот специјалист за јавно здравје, Франциско Ромао Фереира, професор на Државниот универзитет во Рио де Жанеиро (Uerj).

Нарушувања во исхраната

Нарушувањата во исхраната обично се предизвикани од притисокот од стандардот за убавина. Меѓу причините кои се идентификувани за болести како што се анорексија нервоза и булимија од различни видови се малтретирањето и медиумските претстави на телатанедостижни. Овие нарушувања обично се стекнуваат во адолесценцијата и водат до сериозни психолошки проблеми.

– Фотографот прикажува трансформации на млади луѓе во потрага по стандард за убавина

Потрагата по совршено тело може да предизвика ментални здравствени проблеми

Според студиите објавени во научното списание Frontiers in Psychology, придонесот на овие социјални фактори е преовладуван, но има и невролошки проблеми. Имајќи предвид дека психолошките терапии не беа доволни за да се решат повеќето нарушувања во исхраната, треба да се поврзат и психијатриски и педагошки третмани за да се смени проблемот.

Светската здравствена организација наведува дека околу 70 милиони луѓе страдаат од јадење нарушувања во светот . Инциденцата е многу поголема кај жените: тие се меѓу 85% и 90% од жртвите на овие болести, што го засилува социјалниот и сексистичкиот проблем на идеализацијата на убавината.

– Овој неверојатен профил на Инстаграм го покажува тоа во суров начин борбите на оние кои страдаат од нарушувања во исхраната

Естетски расизам

Друг јасен начин на согледување на општествено наметнатите стандарди за убавина е во расното прашање . Кога ќе забележиме кои се главните референци за убавина во телевизискиот универзум, можеме да видиме дека белите луѓе се премногу застапени. Но, колку галанти одДали знаете црнци од сапунска опера?

Исто така види: Самиот Биг Мек генерира повеќе приходи од речиси сите најголеми светски ланци за брза храна

– Црните комуникатори присвојуваат подкасти и ја поткопуваат расистичката логика

Во Hippeness , ние постојано ја потврдуваме моќта на репрезентативноста како начин на борбата со овој тип на шема. Кога гледаме црнкиња како се принудени да ја исправат косата, ја сфаќаме болката што ја предизвикува недоволната застапеност во медиумите. Обидот да се напушти црното тело за да се обиде да постигне модел на нереална и невозможна убавина е вообичаен и болен.

– Правдата активира салон со 180 видеа кои предлагаат исправување за да се „спаси“ косата на млади црнки

„Телата се вкрстени со класификации и припишувања на квалитети и статуси, старото тело е обезвреднувано, како и црното тело, сиромашно. Медиумите, медицината, јавните политики се некои простори за конфигурации на телото, а социјалните агенти имаат директно учество во овој процес, со избирање и ширење слики и дискурси кои ги претставуваат телата и производите - обично слаби, бели тела - и градат позитивни значења на овие , оставајќи ги другите тела без значајна застапеност на овие простори“, потврдуваат родовите истражувачи Ани де Новаис Карнеиро и Силвија Лусија Фереира во една статија за Северноисточната феминистичка мрежа на студии и истражувања за жените и односите.

Зголемување на пазарот на хирургијапластични

Пластичните операции растат ширум светот; грижата за тинејџерите постепено се зголемува

Пазарот за пластична хирургија жестоко расте во Бразил. Ако во минатото имаше малку програми на бразилската телевизија – како на пример Dr. Реј – зборувајќи за хируршки интервенции за да се постигне совршено тело, денес пластичните хирурзи, ортодонтите одговорни за усогласување на лицето и фитнес модели станаа способни да влијаат на милиони луѓе.

Во 2019 година, Бразил стана земјата која врши најмногу пластични операции и естетски зафати во светот . Помеѓу 2016 и 2018 година, податоците од Бразилското здружение на пластични хирурзи (SBCP) покажуваат дека има 25% зголемување на естетските интервенции на национално тло . Поттик дава уште поголемата потрага по усогласување со естетските стандарди. Вреди да се запамети, секако, дека многу операции немаат естетски цели.

Зголемување на пластичните операции кај адолесцентите

За време на адолесценцијата притисокот на убавината Стандардите ги прават посилни и поризични. Информациите од SBCP покажуваат дека бројот на операции пораснал за 141% кај децата на возраст од 13 до 18 години во последната деценија . Дебатата за етиката на овие интервенции интензивно се интензивира во Бразил.

– Ќерката на Кели Ки направи пластична операцијана 16 години и следи контроверзен тренд кај тинејџерите

Порастот е тренд низ целиот свет. Во Соединетите Држави, здравствените власти се обидуваат да го задржат зголемувањето на интервенциите кај младите луѓе, а во Кина, бројот на пластични операции - особено ринопластика - драстично порасна. Главниот фактор? Стандардот за убавина.

Исто така види: Видеото покажува што се случува во вашето тело за време на сексуалниот однос

Сексуалноста и стандардите на убавината

Друг загрижувачки податок е зголемувањето на хируршките интервенции од сексуална природа. Реконструкција на химен, редукција на усни или перинопластика се некои од операциите што можат да се извршат во пределот на женскиот генитален орган - многу од нив се поврзани со прифаќање на телото од уште поизопачена визија: порнографија. 3>

– 5 митови и вистини за женската интимна грижа

Естетската разновидност на вулвата е нападната од порнографија

Желбата на повеќето мажи за розова и избричена vulva е, покрај расистичката концепција на сексот, сексистички формат. Освен операцијата за зголемување (која не постои и е многу посакувана кај мажите), секако, нема хируршки зафати за разубавување на пенисот. А малку жени се чини дека бараат естетика на пенисот: тоа е затоа што општеството не им наметнува толку строги стандарди за убавина на мажите. Сè уште не сме разговарале овде за важенпоследица на потрагата по идеализирани стандарди за убавина: маст фобија . Притисокот за модел на „здрав живот “ принуден од влијателни лица се заснова на една од најоперативните институции на угнетување во светот: гордофобијата.

– „Гари магијата“ ја зајакнува фиксацијата на општеството според речиси недостижните стандарди за убавина

Идејата дека фитнес убавината и телото на бодибилдерот се здрав начин на живот е лажна. Високите количини на додатоци во исхраната потребни за оваа диета, покрај консумирањето на хормони и стероиди за зголемување на мускулите или диуретици за забрзување на метаболизмот, може да имаат сериозни последици врз функционирањето на нашиот организам.

Хеленистичкото тело прикажано од инфлуенсери на социјалните мрежи не е нужно здраво и, згора на тоа, можно е да се биде дебел, среќен и здрав. Следењето од страна на нутриционистите и ендокринолозите е од суштинско значење за разбирање на вашето тело. Ако дебелината е, од една страна, јавно здравствен проблем, притисокот за совршено тело и неговите влијанија врз менталното здравје на луѓето се исто толку сериозни.

– Фатфобијата е дел од рутината на 92% од луѓето Бразилците, но само 10% претпоставуваат предрасуди со дебелите луѓе

Стандардите за убавина, покрај тоа што се недостижни, сè уште ја поттикнуваат фатофобијата.

„Фетфобијата влијае, пред сè, на менталното здравје на луѓетомасти. Животот во општество кое е непријателско кон нас е очигледно фактор кој предизвикува страдање и, следствено, мака, вознемиреност, паника. Не се ретки случаите на луѓе кои се дистанцираат од пријателите, роднините и семејството, кои избегнуваат социјален контакт и престануваат да излегуваат бидејќи се чувствуваат несоодветни“, вели активистката Гизели Соуса за магазинот Форум.

Дали е можно да се живее надвор од стандардите за убавина

Во светот постојат 7 милијарди тела надвор од стандардите за убавина . Дури и најслабите модели на модните писти ќе имаат 'несовршености ' на телото, според стандардот за убавина. Интервенциите како што се филтрите на Инстаграм, фотошопинг и пластичната хирургија ќе продолжат да доминираат во вашата содржина, додека стандардот за убавина продолжува да биде расистички, евроцентричен, дебело-фобичен и сексистички.

Набљудувајте и лекувајте ментално здравје, имајте самодоверба и доверба во наклонетоста на другите се важни чекори кон градење поздрава слика за себе и не толку зависни од она што го гледате на вашите социјални мрежи. Може да следите и некои сметки кои отстапуваат од стандардот за убавина. Препорачуваме:

– Жалбата на Тајс Карла против нутриционистот претставува многу жртви на гордофобија

– Звездата на моделот со плус големина на „Вог Италија“ отвори за гордофобија: „Блок 50 на ден“

– Моделот се бори за крајот на концептот „плус-големина“

„А

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.