Мало бразилско момче кое „психографира“ пресметување е апсолутен математички гениј

Kyle Simmons 25-08-2023
Kyle Simmons

Соробан е името дадено во Јапонија на абакусот, древен инструмент создаден за да помогне во пресметувањето кој останува важен столб на образованието во земјата. Покрај тоа што е ефикасен начин за правење математика, активноста е и центар на натпревари за да се дефинира кој може најбрзо да го користи Соробан.

Во август, HeiSei Soroban Academy и HeiSei School го организираа Првиот голем Соробан BR награда. Младиот Рјуџу Окада, девет години, беше голем победник на натпреварот, земајќи го најдоброто во три категории: Фундаментал I (од 8 до 10 години), Тест за ментален пресметување на диктат, поединечна категорија (од 9 до 18 години) и во тестот на Flash Anzan, единечна категорија (од 9 до 18 години).

Најимпресивниот подвиг е последниот: во модалитетот Flash Anzan, абакусот не е дури и се користи. Учесниците треба да ги прават пресметките ментално и треба да бидат брзи, бидејќи бројките, кои се 10 рати од 4-цифрени броеви и уште 5 рати од 5-цифрени броеви, се диктираат брзо.

Исто така види: Амазонските розови речни делфини се враќаат на листата на загрозени видови по 10 години

Видеото Покажувајќи го финалето на Флеш Анзан беше објавено на Фејсбук на 21 август и веќе се приближува до 10 милиони прегледи.

Исто така види: Самба: 6 самба гиганти кои не смеат да недостасуваат од вашата плејлиста или колекцијата на винил

Објавено од 平成そろばんアカデミー во вторник, 21 август 2018 година

Можете ли да одговорите колку е84251 + 90375 – 68412 + 25163 + 49780? Без користење на калкулаторот, се разбира. Погледнете го видеото и бидете импресионирани од вештината на Рјуџу Окада, кој вели дека тренира Соробан два до три часа дневно. Минатата година, тој победи 200 натпреварувачи од различни категории низ целата земја и стана бразилски шампион на модалитет.

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.