Сина или зелена? Бојата што ја гледате кажува многу за тоа како функционира вашиот мозок.

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Нашиот мозок е моќна машина и често работи на начин што ние не го разбираме. Ако сте љубители на оптичките илузии и на тоа како сечиј мозок работи поинаку, подгответе се за овој едноставен предизвик, предложен од Optical Express – компанија специјализирана за офталмологија, со седиште во Обединетото Кралство. Која боја ја гледате? Сина или зелена? Одговорот може да каже многу за вас, поточно за вашиот мозок!

Тимот го постави истото прашање на 1000 луѓе и одговорите изненадија: 64% одговориле дека е зелено, додека 32% веруваат дека се сини. Меѓутоа, кога беше кажано да се погледне во иста боја меѓу 2 други видливо сини нијанси, одговорите се променија, при што 90% од учесниците одговориле дека бојата е зелена.Но, на крајот на краиштата, кој е вистинскиот одговор? Optical Express точно наведува кои се вредностите на RGB: тие се 0 црвени, 122 зелени и 116 сини, што го става во зелената категорија. Тоа е интересен тест кој не потсетува дека бојата понекогаш е отворена за толкување. Стивен Ханан – директор на клинички услуги за компанијата, објаснува: „ Светлината се претвора во електричен сигнал кој патува по оптичкиот нерв до визуелниот кортекс во мозокот. Мозокот прави своја единствена интерпретација на овој електричен сигнал“.Не е изненадувачки што многу испитаници се предомислиле. И ти? Навистина каква боја сивиди?

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.