Целосно сочуван римски мозаик откриен во италијанска винарија

Kyle Simmons 01-10-2023
Kyle Simmons

Политички и религиозен центар на Римската империја, Италија е една од западните земји со најмногу историја. Сè што треба да направите е да ископате малку за да откриете римски или уште постар споменик. Токму тоа се случи во Верона, градот на Ромео и Јулија, кога група археолози открија неверојатен антички римски мозаик целосно зачуван за време на ископувањата во приватна винарија.

Исто така види: Маргарет Мид: антрополог пред своето време и фундаментален за сегашните родови студии

Според експертите, мозаикот е од 1 век п.н.е., а според локални извори, во регионот биле познати бројни римски артефакти уште од 19 век. Ова, инаку, не бил првиот мозаик пронајден во Верона. Музејот на градот содржи вистинска колекција, од ископувањата пронајдени од 1960-тите.

Мозаичниот под е пронајден во Домус, куќа окупирана од старите од високата класа во Рим. Пронајдени ненадејно, археолозите бараа антички артефакти и богатства кои ќе помогнат да се раскаже приказната за тој регион. И бидејќи не треба да се внимава да не се влоши милениумскиот мозаик, работата на ископувањето бара време и не се брза да се заврши.

Сите делови пронајдени така далеку се недопрени, но целта е да се ископа целиот кат. Во исто време, градските власти се обидуваат заедно со сопствениците да ја направат страницата достапна за јавноста и да ја претворат вомузеј.

Верона се наоѓа во регионот Венето во северна Италија и бил еден од најважните градови за време на антички Рим поради својата стратешка локација. Веќе се пронајдени неколку историски споменици, како што е амфитеатарот, кој и денес се користи за концерти и оперски претстави.

Исто така види: Фотограф ја користи менструацијата за да создаде убавина и да се бори против табуто

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.