Дали го знаете првобитното значење на картите за играње?

Kyle Simmons 25-07-2023
Kyle Simmons

Историјата на појавата на карти за играње и игри со карти е стара колку и самиот изум на хартијата, при што некои авторството на неговото создавање им го даваат на Кинезите, а други на Арапите. Факт е дека околу 14 век картите пристигнаа во Европа, а во текот на 17 век тие веќе беа лудост низ Западот - картите дојдоа од Португалија во Бразил и ја зазедоа и нашата земја. Покрај хронологијата и историографијата на ова потекло, многу се дебатира за значењето на картите - нивните вредности, нивните поделби, нивните костуми и причината зад таквата структура. Едно од најинтересните читања сугерира дека палубата е всушност календар.

Двете бои на палубата би ги претставуваат денот и ноќта, а 52-те карти од најчестиот тип се точно еквивалентно на 52 недели од годината. 12-те месеци од годината се претставени во 12-те карти со лица (како што се кралот, кралицата и Џек) што ги има комплетниот шпил – и повеќе: 4-те сезони од годината се претставени во 4-те различни одела и, во секој костум, 13-те карти што ги сочинуваат 13-те недели што ги има секоја сезона од годината.

Најстариот познат шпил карти, создаден приближно во 1470 година © Facebook

Но, прецизноста на календарот дека е шпилот оди уште подалеку: ако ги додадеме вредностите на картите, од 1 до 13 (при што кецот е 1, Џек е 11, кралицата е 12,и 13 за кралот) и множејќи се со 4 бидејќи има 4 костуми, вредноста е 364. Двајцата шегаџии или шегаџии би отпаѓале на престапни години - со што ќе се дополни значењето на календарот до точност.

Наводно, игрите со карти исто така се користеле како древен земјоделски календар, со „недела на кралот“ проследена со „недела на кралицата“ и така натаму - додека не стигнете до седмицата на Аце, која ја смени сезоната и со неа , исто така и оделото.

Исто така види: На Људмила Даер, поранешна Малхасао, и е дијагностицирана мултиплекс склероза

Потеклото на оваа употреба не е ниту јасно ниту потврдено, но прецизната математика на палубата не остава никаков сомнеж – картичките што биле и сè уште можат да бидат точен календар.

Исто така види: Запознајте ја новата бразилска апликација која ветува дека ќе биде Tinder of Nerds

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.