Жолтото сонце го гледаат само луѓето, а научникот ја открива вистинската боја на ѕвездата

Kyle Simmons 27-09-2023
Kyle Simmons

Секое дете веднаш ќе одговори дека бојата на сонцето на небото е жолта – така учиме, и така го гледаме сонцето кога го гледаме како изгрева или мирува на хоризонтот. Но, дали е ова навистина нијанса на бојата на ѕвездата што ја осветлува и загрева нашата планета? Според др. Аластер Ган, автор на една неодамнешна статија на оваа тема, одговорот е изненадувачки негативен: и покрај тоа што нуди разновидни светлосни бранови, врвните бранови што ги емитува Сонцето, всушност, имаат зеленикава нијанса. Да, написот на Ган нужно вели дека сонцето е малку зелено, но дека на Земјата се појавува како бела светлина што нашите очи сепак ја разбираат како жолта сјајност.

Оваа слика покажува лажна боја на сонцето, од набљудување на екстремен ултравиолетовиот регион од спектарот на ѕвездата © Wikimedia Commons

- Необјавено сликите од сондата на НАСА покажуваат „огнови“ на површината на Сонцето

Според написот, одговорот лежи во способноста на самата човечка визија да ги перципира боите и во атмосферата на Земјата како еден вид на објективот за да се разбере сета оваа конфузија на светлата и боите. Човечкиот вид не е способен да воочи мали тонски варијации во комбинацијата на светла и бои, и затоа, за да го видиме сонцето во зеленикава боја, би било неопходно ѕвездата да емитува само своја светлина.зелена. Ова е причината зошто сончевата светлина пристигнува на Земјата како суштински бела, мешајќи огромна разновидност на јадра што ѕвездата ги испушта во своите зраци.

Гледана од Земјата, ѕвездата варира помеѓу жолтеникава нијанса, па дури и бела © Wikimedia Commons

Исто така види: Познатите личности откриваат дека веќе абортирале и раскажуваат како се справиле со тоа искуство

-Науката вели дека вонземски и примитивен живот од Земјата може да биде виолетова

„Највисокиот светлосен бран во спектарот обично го одредува општиот изглед на бојата на објектот. Така, на пример, поладните ѕвезди изгледаат црвеникаво, додека пожешките ѕвезди се сини, со портокалови, жолти и бели ѕвезди меѓу овие крајности. „За Сонцето, спектарот го достигнува својот врв на бранови со нијанса што вообичаено би се опишала како зелена. (..) Но, човечкото око не ја перцепира светлината според просекот на неколку бои од комбинираниот спектар, и затоа благ вишок зелено светло не изгледа зелено – изгледа бело“, се вели во текстот.

Зајдисонцето ја прави црвеникавата светлина на зраците видлива и екстремна © Pixabay

Исто така види: 5 црни принцези кои треба да се најдат на нашиот репертоар

-Оптичката илузија открива боја каква што не сте виделе досега

Но, ако светлината што ја емитува сонцето пристигнува како бела, зошто ја гледаме како жолт бран? Одговорот лежи, според научникот, во атмосферата на Земјата и нејзиното функционирање како еден вид леќа за посредување на сончевите бранови пред тие да бидатвоочена со нашите очи. „Атмосферата на Земјата ја расфрла сината светлина поефикасно од црвената светлина, а овој мал дефицит предизвикува нашите очи да ја перципираат бојата на сонцето како жолта“, пишува научникот. „Колку повеќе сончева светлина поминува низ атмосферата на Земјата, толку повеќе сина светлина се расфрла. Затоа, за време на изгрејсонце и зајдисонце има многу поголемо количество црвено светло во сончевиот спектар, што нуди спектакуларни резултати“, се вели во написот што може да се прочита овде – под зеленото светло, кое всушност е бело, но изгледа жолто. од нашиот ѕвезден крал.

Илустрација за тоа како „би било“ сонцето, кога би можеле да го видиме како што е © PxAqui

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.