Студијата открива кои се најдобрите и најлошите земји во светот во однос на храната

Kyle Simmons 20-08-2023
Kyle Simmons

Нема сомнеж дека секој сака да јаде. Но, кои земји подобро ќе ги хранат своите жители? Во време на глад, сè што може да се јаде е валидно, но меѓународниот институт Оксфам спроведе студија во 125 земји , „Доволно добро за јадење“ („Доволно добро за јадење“, во слободен превод). индекс кој открива кои се најдобрите и најлошите места во однос на храната, со цел да ги истакне предизвиците со кои се соочуваат некои нации при добивање на одредени видови храна.

Истражувањето зеде предвид неколку точки: дали луѓето имаат доволно храна? Дали луѓето можат да платат за храна? Дали е храната со добар квалитет? Колкав е обемот на нездравата исхрана за населението? За да се дознаат ваквите одговори, студијата го анализира процентот на неухранети луѓе и деца со недоволна тежина, стапките на дијабетес и дебелина, како и цените на храната во однос на другите стоки и услуги и инфлацијата. Нутриционистичката разновидност на храната, пристапот до чиста и безбедна вода се исто така анализирани за да се има попрецизен параметар не само за количината на она што се служи, туку и за квалитетот , што е уште поважно.

За да се дојде до заклучок, една категорија ги обединува овие четири главни елементи од горенаведените прашања, каде што Холандија го освои првото место, а Чад во Африка беше последно. ВиеЕвропските земји ги заземаат првите 20 места на листата за добро јадење, додека африканскиот континент сè уште страда од глад, сиромаштија и недостаток на основни санитарни услови. Затоа, истражувањето покажа дека 840 милиони луѓе страдаат од глад во светот , секој ден, поради сиромаштијата и социјалната и економската нееднаквост.

Исто така види: 6 „искрени“ совети од Моња Коен за да направите детоксикација на умот

Дури и ако има доволно храна за одење наоколу, Од Оксфам објаснуваат дека за тоа се виновни пренасочувањето на ресурсите, отпадот и прекумерната потрошувачка. Според нив, трговските договори и целите за биогориво завршуваат „ги искривуваат посевите од трпезите до резервоарите за гориво“ . За разлика од сиромашните земји кои страдаат од глад, најбогатите страдаат од дебелина, лоша исхрана и високи цени на храната.

Исто така види: Старкбакс? HBO појаснува што било, сепак, несредновековното кафуле во „Игра на тронови“

Проверете ги подолу седумте земји во кои се храните подобро:

1. Холандија

2. Швајцарија

3. Франција

4. Белгија

5. Австрија

6. Шведска

7. Данска

И сега, седумте земји каде што условите за храна се полоши:

1. Нигерија

2. Бурунди

3. Јемен

4. Мадагаскар

5. Ангола

6. Етиопија

7. Чад

Комплетната листа може да се најде овде.

Фотографии:репродукција/википедија

Фотографија 6 од списокот 1 преку newlyswissed

Фотографија 4 од листата 2 преку малгашки турнеи

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.