Најважните цитати во историјата на човештвото

Kyle Simmons 14-08-2023
Kyle Simmons

Содржина

„Ако една слика вреди илјада зборови, тогаш кажете ја со слика“. Оваа фраза на големиот хуморист Милор Фернандес го дефинира духот на овој избор – затоа што, генијален фразеписец каков што беше, Мил беше во право: ништо не е посилно за човековото изразување и комуникација од зборовите. Фразата е способна не само да овековечи момент, туку и да ја промени историјата. Во говори, книги, драми, песни или интервјуа, големите фрази започнаа и завршуваа револуции, го променија нашиот начин на размислување, го продлабочија начинот на кој се разбираме себеси како човештво и многу повеќе.

Говорено од филозофи, лидери политички и религиозни, измислени ликови, па дури и астронаути, големите реченици од историјата никогаш не се забораваат и станаа одлучувачки дел од колективното несвесно, проширувајќи го нивното првобитно значење и контекст, како вистински показатели на знаењето и човечката сложеност. Значи, овде ги издвојуваме некои од најважните фрази на сите времиња - оние кои, без разлика на политичката, верската, националноста, времето или дури и вистинитоста на нивната изјава, засекогаш го променија нашиот начин на живеење.

Овој избор не е претставено хиерархиски, бидејќи не постои начин објективно да се измери поголемата или помалата важност на секое парче од оваа збирка. Она што навистина можеме да го направиме е да дознаеме малку повеќе за секоја од овие максими.кои ни помагаат подобро да се спознаеме себеси.

„Ништо не е трајно, освен промената“ (Хераклит)

Биста на грчкиот филозоф Хераклит

За животот на грчкиот филозоф Хераклит се знае малку, па дури и неговото дело е составено само од фрагменти и лабави списи. Неговиот поглед на реалноста, сепак, иако е роден околу 535 п.н.е., е еден од највлијателните за модерната филозофија. Спротивно на мислата од другиот голем претсократски филозоф Парменед – кој верувал дека ништо не се менува и дека не треба да им веруваме на нашите сетилни перцепции – Хераклит бил мислител на „сè тече“, гледајќи го светот во вечна трансформација. Не е претерување да се каже дека, без него, не би ги имале Ниче, Маркс, Јунг и Делез, меѓу многу други, ниту една од најважните максими на целата филозофија.

„Јас давам вие нова заповед: љубете се еден со друг“ (Евангелие по Јован)

Витраж што го прикажува ликот на Исус Христос

Исто така види: Карл Харт: невролог кој ја деконструира стигматизацијата на СИТЕ лекови во теорија и пракса

Најпознат и многу поважна од другите максими на јудео-христијанската традиција (како што се десетте заповеди, на пример), фразата што му се припишува на Исус и запишана во Евангелието според Јован е – или треба да биде – најважната заложба на целото христијанство. Ставајќи ја универзалната љубов во центарот на неговиот збор и нашата мисија на Земјата, оваа фраза е идејата што треба да го направи христијанството единствена религија.За жал, повеќето од неговите следбеници не ја следат јасната и недвосмислена определба на нивниот лидер.

„Да се ​​биде или не, тоа е прашањето“ (во Хамлет , напишано од Вилијам Шекспир)

Слика од Вилијам Шекспир

Можеби најпознатиот стих во целата литература, почетната реченица на монологот што ја зборуваше Хамлет во првата сцена од третиот чин на драмата што го носи неговото име во принцип се однесува на двоумењето на данскиот принц дали да се одмазди или не за смртта на својот татко. „Да се ​​биде или не, тоа е прашањето“, сепак, стана една од најцитираните и најдебатираните фрази од 1600 година, приближниот период во кој е напишана драмата, до денес. Шекспир ја сумира длабочината на толку многу филозофски мисли во една реченица, станувајќи почетна точка за сите видови човечки прашања.

„Мислам, затоа сум“ (Рене Декарт)

Слика од францускиот филозоф Рене Декарт

Еден од темелите на западната мисла и модерната наука, најпознатата партитура на францускиот математичар и филозоф Рене Декарт беше прва видено наведено во неговата книга Дискурс за методот , од 1637 година. Неговото „целосно“ објаснување би било „Се сомневам, затоа мислам, затоа сум“, со што ќе понуди цврста основа за идејата за знаење на штета на сомнеж – особено во контекст на прогон против науката од страна нацрквата.

За Декарт, можноста да се преиспита нешто послужи како доказ дека постои ум кој размислува, ентитет што размислува - постои јас , јас. „Не можеме да се сомневаме во нашето постоење додека се сомневаме во тоа“, напиша тој, отворајќи ги страните, на тој начин, за појавата не само на модерната филозофија, туку и на целата објективна наука, ослободена од неточни, неточни религиозни премиси или контаминирани со намери за контрола. . и моќ.

„Независност или смрт!“ (Дом Педро I)

Детал од сликата на Педро Америко што го прикажува плачот на Ипиранга

„Пријатели, португалските судови сакаат да поробат нас и бркаат нас. Од денеска нашите односи се нарушени. Никакви врски веќе не не обединуваат […] За мојата крв, мојата чест, Боже мој, се колнам дека ќе му дадам слобода на Бразил. Бразилци, нашата гарнитура нека биде, од денес па натаму, „Независност или смрт! Ова е најпознатиот дел од говорот што го одржа Дом Педро I на бреговите на реката Ипиранга, во Сао Паоло, кој стана познат како „Грито до Ипиранга“, на 7 септември 1822 година, одлучувачки настан за независноста на Бразил. од Португалија

Официјалната разделба ќе се случи само на 22 септември, во писмо до неговиот татко, Жоао VI, но симболот на разделбата и раѓањето на Империјата на Бразил беше крикот - главно значи со неговата фразаикона.

„Пролетерите немаат што да изгубат освен своите окови. Имаат свет за освојување. Пролетери на светот, обединете се!“ (Карл Маркс и Фридрих Енгелс)

Карл Маркс и Фридрих Енгелс, автори на Манифестот

Последната реченица на Комунистот Манифестот , објавен во 1848 година, е покана од Маркс и Енгелс пролетерската класа конечно да се обедини за нов општествен поредок, кој ќе ги надмине годините на експлоатација, угнетување и намалување на работниците од капитализмот. Документот, напишан во контекст на револуциите од тоа време во Европа, е исто така длабинска анализа на ефектите од индустриската револуција и стана највлијателниот манифест на сите времиња.

Повик за општествените реформи како што се намалувањето на дневниот работен ден и универзалното право на глас, тоа е текст кој не само што поддржа голем дел од преиспитувањето и последователните политички ориентации (без разлика дали се против или за), туку и ефективно го промени светот – неговата географија, неговата конфликти, нејзината реалност.

„Бог е мртов!“ (Фридрих Ниче)

Германскиот филозоф Фридрих Ниче

Првпат објавен во книгата Геј науката , до 1882 година, но навистина популаризирана во најпознатото дело на германскиот филозоф Фридрих Ниче, Така зборуваше Заратустра , од 1883 година, максимата за смртта на Бога не е ексклузивна заНиче – други филозофи веќе дебатираа за идејата претходно. Сепак, факт е дека тој ја измислил и популаризирал фразата на јасен и неоспорен начин, општо осврнувајќи се на ефектите на просветителството, при што науката, материјалистичката филозофија и натурализмот ја заземаат остварлива, мерлива и прагматична функција што била пред Бога – и со тоа означува една од најважните филозофски и културни пресвртници во историјата на мислата.

„И покрај сè што сè уште верувам во човечката добрина“ (Ана Франк)

Ана Франк студирала во 1940 година

Еден од наједноставните, но најмоќните цитати за да се направи оваа листа, реченицата напишана од Ана Франк во нејзиниот дневник на 15 јули, 1944 година понуди трошка надеж, како пример за самата добрина во која таа тврди дека верува, и покрај тоа што е во контекст на една од најголемите трагедии во историјата. Ана имала само 15 години кога го напишала и ќе умре како затвореник во нацистички концентрационен логор помалку од една година подоцна. Неговиот дневник стана еден од најтрогателните документи кои го осудуваат нацизмот, а неговото пишување стои до ден-денес како светол пример против ужасот.

„Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права “ (член 1 од Универзалната декларација за човекови права)

Американската прва дама Елинор Рузвелт соДекларација

Напишана под ефектите на тогаш штотуку завршената Втора светска војна, во 1948 година, Универзалната декларација за човекови права имаше за цел да ги воспостави темелите на светот на мирот, а во својот прв член ја има суштинска основа на предложениот пат. Иако служеше како основа за неколку договори ширум светот во последните 69 години – и е, според Книгата на рекорди , документот преведен на најголем број јазици, со достапни 508 преводи – за жал, сè уште е утопија, нешто што треба да го постигне човештвото. Она што треба да биде првиот чекор во меѓучовечките односи се уште е далеку од тоа.

„Не се раѓа жена, се станува жена“ (Симон де Бовоар)

Француската филозофка Симон де Бовоар

Познатата фраза на француската филозофка и феминистка Симон де Бовоар може да се гледа како основа не само на нејзината најпозната книга, Според сексо , од 1949 година, како една од основните премиси на модерното феминистичко движење. Идејата е дека да се биде жена е повеќе од природен и биолошки факт, туку резултат на ефектите на културите и историјата. Покрај нивните физиолошки дефиниции, кај секоја жена, нејзината животна приказна уште од детството ја одредува жената која е. Поголемиот дел од машките цитати на оваа листа ја докажуваат тезата, соочени со историјата што ги спречила жените

„Го напуштам животот за да влезам во историјата“ (Гетулио Варгас)

Гетолио Варгас, претседател на Бразил

Како и обично, во 1954 година Бразил минуваше низ интензивна политичка криза, а претседателот Гетулио Варгас, овојпат избран од народот, претрпе различни обвинувања и екстремен притисок од печатот, војската и опозицијата, претставена со ликот на Карлос Ласерда. , да поднесе оставка. Ноќта на 23-ти кон 24-ти август, Варгас потпишал незаборавно проштално писмо - во кое ги обвинува своите клеветници и го става своето мислење за политичкиот контекст од тоа време - и си го одзел животот со истрел во градите. 1>

Конечната реченица на мисивот го означува ефектот што го предизвикала неговата смрт: со тоа што бил прекриен во прегратките на народот, Гетулио, дури и мртов, го одложил воениот удар што беше најавен 10 години и го гарантираше изборот на Јушелино Кубичек, во 1956 година.

„Имам сон, дека моите четири деца еден ден ќе живеат во нација каде што нема да им се суди според бојата на нивната кожа, туку според тенорот на нивниот карактер“ (Мартин Лутер Кинг)

Мартин Лутер Кинг Џуниор. во говор

Најпознатиот говор на свештеникот и водач на движењето за граѓански права во САД, Мартин Лутер Кинг Џуниор, беше одржан на 28 август 1963 година, пред толпа од 200.000 луѓе. од скалите на споменикот Линколн во Вашингтон. Како дел од Маршот на Вашингтонза Jobs and Freedom, говорот се смета за еден од најважните во историјата, како дефинирачки гест во движењето за граѓански права во земјата.

Следната година, Кинг ќе ја добие Нобеловата награда за мир, а Законот за граѓански права од 1964 година и Законот за правата на гласот од 1965 година ќе стави крај на официјалната расна сегрегација во САД (иако, во пракса, голем дел од сегрегацијата се спротивставува). Во 1999 година, она што стана познато како „Јас имам сон“ беше избрано за најголем американски говор на 20 век.

„Еден мал чекор за човекот, еден огромен скок за човештвото“ (Нил Армстронг )

Американскиот астронаут Нил Армстронг

Наводно, никој во НАСА, па дури и екипажот на Аполо 11 не знаел дека американскиот астронаут Нил Армстронг подготвил такво влијателна реченица за да се каже во моментот кога стана првото човечко суштество што стапнало на Месечината. Се проценува дека 500 милиони луѓе го гледале, на тој 21 јули 1969 година, доаѓањето на претставник на човештвото на почвата на нашиот соседен сателит - во тоа време највидениот настан во нашата историја - и веднаш фразата на Армстронг стана бесмртна, што значи чувството на целата планета наспроти ваков влијателен настан.

Исто така види: „Гугл на тетоважи“: веб-страницата ви овозможува да побарате уметници од целиот свет да ја дизајнираат вашата следна тетоважа

Kyle Simmons

Кајл Симонс е писател и претприемач со страст за иновации и креативност. Тој поминал години проучувајќи ги принципите на овие важни полиња и ги користел за да им помогне на луѓето да постигнат успех во различни аспекти од нивниот живот. Блогот на Кајл е доказ за неговата посветеност на ширење на знаење и идеи кои ќе ги инспирираат и мотивираат читателите да преземаат ризици и да ги остварат своите соништа. Како вешт писател, Кајл има талент да разложува сложени концепти на лесно разбирлив јазик што секој може да го сфати. Неговиот привлечен стил и прониклива содржина го направија доверлив извор за неговите многубројни читатели. Со длабоко разбирање на моќта на иновативноста и креативноста, Кајл постојано ги поместува границите и ги предизвикува луѓето да размислуваат надвор од рамката. Без разлика дали сте претприемач, уметник или едноставно сакате да живеете поисполнет живот, блогот на Кајл нуди вредни сознанија и практични совети кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.